BRAŠNO ČIČOKE
  • IZVRSTAN IZVOR INULINA

Jedna žličica brašna čičoke zamjena je za 100 g svježe čičoke, a nježni slatkasti prah sadrži sve ono nabolje što dobivamo iz te izgledom neugledne gomoljaste super hrane.

Sadrži oko 50% inulina, izvrstan je izvor željeza i kalija, sadrži i bakar, značajan je izvor vitamina B (osobito B1), C, E i A, odlikuje se flavonoidima (najviše karotenima) te ima nizak GI (11).

Brašno čičoke je prebiotička hrana koja pomaže regulirati probavu, smanjuje apetit i produžuje osjećaj sitosti. Zahvaljujući izvrsnim nutritivnim svojstvima i sadržaju bioaktivnih tvari kao što su flavonoidi, brašno čičoke jača imunitet, pomaže regulirati razinu kolesterola i krvni tlak, pomaže stvaranju novih krvnih stanica (korisna kod anemije).

Ima nizak GI i stoga je osobito je primjerena hrana za dijabetičare. Valja znati da je hrana s niskim GI općenito korisna za zdravlje budući da unos hrane s pretežito visokim GI povećava rizik od srčanih bolesti, a osim toga takva nas hrana brzo čini umornima i nerijetko utječe na promjene raspoloženja.

Dodamo li do 10% čičoke u prahu u brašno za pripremanje kruha, peciva, tjestenine, keksa ili kolača ili pak jednu žličicu u smoothie, umak, juhu ili neki salatni dressing, dobit ćemo izvrstan domaći funkcionalni obrok.