CISTUS
  • POLIFENOLIMA NAJOBILNIJA EUROPSKA BILJKA

Ispijao ga je na Kreti mitski kralj Minos. u njegovom su blagom cvjetnom okusu uživali egipatski faraoni. kao lijek protiv kolere spominje se u Ebersovom papirusu. Hipokrat mu je dao nama danas poznati naziv.

Tragovi njegove ljekovite moći stari su preko 4 tisuće godina i mogu se naći posvuda u toplom krugu Sredozemlja. U tradicijskoj i narodnoj medicini čaj listova cistusa koristi se kod prehlada, kašlja, upale grla, reumatizma, upale bubrega, bubrežnih kamenaca, čireva na želucu i crijevima, menstrualnih problema te za vanjsku upotrebu kao oblog za rane, kod upala kože, opekotina, akni, ekcema i sl.

Taj patuljasti zimzeleni grm prekrasnih cvjetova nalik ruži (naziva se često i kamena ruža, a u nas je poznat i kao divlji pelin ili bušin) od sredine prošloga stoljeća intenzivno se istražuje kao potencijalno snažna ljekovita biljka i u suvremenoj farmakopeji. Budući da raste na škrtom, kamenitom tlu izložen jakom suncu i visokim temperaturama, pretpostavka je da je cistus razvio snažne mehanizme za opstanak. Ta se pretpostavka pokazala ne samo točnom, već je dokazano kako je cistus europska biljka s najvećim sadržajem polifenola, odnosno da ima najveći antioksidativni i protuupalni kapacitet. 1999. proglašen je europskom biljkom godine, a od tada afirmacija cistusa stalno raste.

Zahvaljujući visokom sadržaju polifenola, bioflavonoida, proantocijanida, galne kiseline te drugih bioaktivnih tvari, cistus se odlikuje snažnim antibakterijskim, antivirusnim, antiparazitskim i antigljivičnim djelovanjem. Vodena otopina odnosno čaj od listova cistusa izvrsna je pomoć kod raznih oblika kandide (Candida albicons, Candida krusei, Candida glabrata) i aspergiloze. Njegov antibakterijski i antivirusni učinak daju najbolje rezultate kada se čaj konzumira preventivno (primjerice u sezoni viroza ili kada se pretpostavlja rizik od prehlada i infekcija). Novija pak znanstvena istraživanja pokazuju da ima i vrlo brz učinak i kada već bolest nastupi, pa u većini slučajeva do vidnog poboljšanja dolazi već dva dana nakon konzumiranja čaja (2-3 šalice dnevno).

Cistus ima ogroman potencijal kao pomoć u liječenju viroza. Istraživanja su otkrila kako određene bioaktivne tvari koje cistus sadrži “love” proteinske ovojnice virusa i zatvaraju viruse u neku vrstu kapsule te time sprječavaju njihovo dalje širenje u organizmu. Osim toga, zanimljivo je da je cistus (vodena otopina odnosno čaj) učinkovit i kod rota virusa, S tako snažnim sadržajem biokativnih tvari cistus ima izuzetan potencijal u prevenciji i pomoći u liječenju karcinoma. Brojne studije upućuju na njegovu dobrobit kod raka dojke, melanoma, raka crijeva, leukemije, raka pluća, raka prostate.

Korisno je znati kako nas ispijanje čaja od cistusa može zaštititi od uboda komaraca i krpelja: dovoljno je 7-10 dana piti po dvije šalice cistusa – potvrdila je to jedna europska studija iz 2010. godine.

Čaj od cistusa izvrsna je prirodna vodica za ispiranje usne šupljine.

Vodena otopina odnosno uvarak cistusa koristi se kao tonik za osvježavanje i pomlađivanje kože, a izvrsna je pomoć kod kože sklone aknama, kod raznih oblika upala kože pa čak i kod psorijaze.

Dodamo li malo čaja od cistusa u šampon za kosu, pomoći će nam da se riješimo prhuti.

Način pripreme: jednu jušnu žlicu cistusa preliti s 250-300 ml vrele vode. Ostaviti poklopljeno 5-10 minuta. Piti toplo 2-3 puta dnevno.

Iako nisu dokazane neželjene nuspojave cistusa, cistus se ne preporuča trudnicama, dojiljama i djeci.