GLATKI BRIJEST
  • ŠTITI I OBNAVLJA SLUZNICE U ORGANIZMU

Prema kliničkim istraživanjima učinkovit kod ulceroznog kolitisa, Chronove bolesti, cistitisa na mokraćnom mjehuru, GERB-a, upale grla…

Unutrašnji dio kore glatkog ili crvenog brijesta (Ulmus rubra) u globalnu je prirodnu ljekarnu došao iz tradicije sjeverno američkih Indijanaca. Osim kao lijek, koristio se i kao hrana – ukusno i nutritivno bogato brašno koje se najviše pripremalo u obrocima za djecu, starije osobe i bolesnike. Tradicionalno se koristio kao čaj za ublažavanje kašlja, kod upale grla i pluća, kod probavnih problema (iritabilna crijeva, čirevi, žgaravica), kod upala mokraćnih puteva, Koristio se također i kao oblog kod opekotina, čireva i rana.

Unutarnji dio kore glatkog brijesta specifičan je po sadržaju sluzave tvari koja blagotvorno djeluje na sve sluznice u organizmu, štiti ih i obnavlja.

Glatki brijest je početkom 19. st. ušao u službenu farmakopeju u Americi. Unazad nekoliko desetljeća istražuje se kao potencijalno važna medicinska biljka. Istraživanja ukazuju da pomaže obnoviti sluznicu crijeva pa je koristan kod svih oblika upala crijeva, kod ulceroznog kolitisa kao i kod Chronove bolesti. Osim toga, djelotvoran je kod upala mokraćnih putova i cista na mokraćnom mjehuru, kod astme, bronhitisa, upale grla, kroničnog kašlja, GERB-a i žgaravice. Zahvaljujući protuupalnom svojstvu može ublažiti bolove u zglobovima, preporuča se kod artritisa i kod autoimunih bolesti. Novija ispitivanja provedena na životinjama ukazuju kako bi mogao pomoći i u liječenju leukemije.

Način pripreme čaja:- 2 jušne žlice preliti s 2 šalice vrele vode (400-500 ml), ostaviti da stoji 5 minuta, procijediti, piti toplo 2-3 puta dnevno