MAJČINA DUŠICA
  • NAJSNAŽNIJI PRIRODNI ANTISEPTIK

Stoljećima je među najvažnijim biljkama u europskoj narodnoj medicini, a i suvremena biljna farmakopeja stavlja je na sam vrh te osobito ističe njezino snažno antiseptičko djelovanje.

Majčina dušica sadrži specifična eterična ulja, flavonoide, gorke tvari, mineralne soli i vitamine. Poznato je da se od davnina koristi i kao ukusan začin, kao ljekovita biljka i kao sastojak kozmetičkih proizvoda. Cijenili su je u drevnom Egiptu gdje je bila jedan od glavnih sastojaka balzama. Antički su je ljekarnici koristili u liječenju kašlja, upale grla, prehlade, dijareje, probavnih problema, kao oblog za rane i sl. U srednjem vijeku jedna je od najznačajnijih biljaka i jedan od tajnih sastojaka legendarnog “Četiri lopova” – eliksira protiv kuge.

Ta nježna biljčica lijepih mirisnih cvjetova što samoniklo raste na suhim škrtim tlima zavrijedila je da postane i simbol hrabrosti, a u nekih se europskih naroda osobito cijeni i vezuje uz duhovnost (primjerice u Poljskoj gdje se za blagdan Velike Gospe prave vijenci s grančicama majčine dušice).

Čaj ili inahalator s majčinom dušicom koristan je osobito u sezoni viroza, a dobro ga je piti i preventivno svakoga dana po jednu šalicu. Majčina dušica raskužuje dišne putove (zaustavlja razvoj mnogih patogena), smiruje kašalj (učinkovita je čak i kod velikog kašlja ili hripavca), sprečava ili zaustavlja upalu grla, učinkovita je kod bronhitisa i bronhijalnog katara, a osim toga jača želudac i pomaže čistiti organizam od crijevnih parazita. Budući da ima izuzetno snažno antiseptičko djelovanje, s majčinom dušicom može se pripremiti prirodno dezinfekcijsko sredstvo. Čaj od majčine dušice djelotvoran je i kao tonik za kožu sklonu aknama, masnu kožu i kožu sklonu infekcijama.

Način pripreme čaja:

– jednu jušnu žlicu čaja preliti s 200 ml vrele vode, poklopiti i ostaviti da stoji oko pola sata; procijediti, po želji dodati malo limuna i zasladiti

Način pripreme čaja za inhaliranje:

– 2 jušne žlice čaja preliti s 500 ml vrele vode, poklopiti i ostaviti oko pola sata.Uz majčinu dušicu bilo bi dobro čaju za inhaliranje dodati ehinaceju i list kupine (1 žlica majčine dušice + pola žlice ehinaceje + pola žlice lista kupine).