PROTEIN GRAŠKA
  • SNAŽAN, LAKO PROBAVLJIV, SIGURAN, ZASITAN
  • ČUVAR SRCA I VITKOG STASA

U zdravoj i uravnoteženoj prehrani proteini imaju značajno mjesto, a izbor kvalitetnih proteina osobito je važan za djecu i sportaše. Zamjetan trend veganstva i vegetarijanstva te od skora i rast broja tzv. fleksana (osobe koje u prehrani teže smanjivanju unosa namirnica životinjskog porijekla), afirmira alternativne odnosno biljne izvore proteina. Do nedavno najčešća alternitiva nalazila se u proteinima soje. No, budući da soja sadrži fitiestrogene koji mogu negativno utjecati na razinu spolnih hormona, što onda može uzrokovati brojne psihičke probleme, pokazalo se kako soja ipak nije najbolji izbor. Protein graška nudi vjerojatno najbolje rješenje: sadrži sve esencijalne aminokiseline (uz relativno nisku razinu metionina koji se može nadoknaditi primjerice konzumiranjem češnjaka i luka), odlikuje se izuzetno visokom probavljivošću, ne sadrži alergene, siguran je za konzumiranje budući da ne sadrži nikakve toksične tvari (uz uvjet da je iz eko uzgoja).

Protein odnosno izolat graška (sadrži preko 80% proteina) intenzivno se istražuje posljednjih 10 godina. Osim izvrsnih prehrambenih karakteristika protein graška podržava ne samo rast i razvoj mišićne mase, već je koristan za dijabetičare (smanjuje GI hrane koja se s njim kombinira), izvrsno djeluje na zdravlje srca budući da regulira razinu kolesterola u jetri i krvi te trigrlicerida, snižava krvni tlak, zasitan je i stoga se preporuča u dijetama kod pretilosti.

Jednostavno ga je i lako uvesti u svakodnevnu prehrambenu rutinu: možemo ga dodati u jogurt, smoothie, žitne kašice, u mješavine brašna za pripremanje kruha, peciva, tjestenine, možemo s njime obogatiti energetske barove, deserte i sl.

Dobar je za sve, ne samo za vegane i vegetarijance.