BORAŽINA

ZA MIR I RAVNOTEŽU

Lijepi zvjezdoliki plavi cvjetići boražine već dugo nisu samo jedna od samoniklih mediteranskih biljaka. U narodnom je ljekarništvu stoljećima poznata po ljekovitim svojstvima, a unazad nekoliko desetljeća sve više se uzgaja podjednako radi kvalitetnog ulja koje se dobiva iz njezinih sjemenki te proizvodnje ljekovitog čaja.

Sadrži vrijedne bioaktivne tvari i antioksidanse – od beta karotena, gama linilenske kiseline, kolina, vitamina C do važnih elemenata kao što su kalij i željezo. Brojna su njena ljekovita svojstva, no najviše je poznata kao snažan čistač organizma, podrška kod stresa (opušta i smiruje), a osobito je značajno da normalizira razinu hormona te na taj način dovodi organizam u ravnotežu i otklanja nesanicu.

Čaj od boražine također ubrzava oporavak od bolesti koje su praćene visokom temperaturom, groznicom i/ili kašljem. Osim toga, učinkovita je pomoć kod menstrualnih grčeva.

Čaj od boražine ugodnog je okusa. Ipak, to nije čaj za svakodnevno uživanje, već ga valja piti po potrebi, ne duže od 3-4 tjedna svakodnevno. Ne preporuča se trudnicama.

Način pripreme: 1 jušnu žlicu čaja preliti s 300 ml vrele vode; ostavit poklopljeno 5-10 min; ocijediti, piti toplo. Čaj je izvrstan s dodatkom soka od limuna ili limete. Po želji zasladiti.

Pronađite ovaj proizvod u našem webshopu: https://zadrugazbilja.hr/proizvod/borazina/