KOPRIVA

PRVA NA POLICI KUĆNE LJEKARNE

Ljekovit je i moćan svaki njezin dio – od korijena do sićušne sjemenke. U tradiciji narodnog ljekarništva mogli bismo reći da je oduvijek prisutna, a novija znanstvena i klinička istraživanja svrstavaju je u skupinu vrlo snažnih adaptogenih biljaka. Odlikuje se izvrsnim preharmbenim i ljekovitim svojstvima. Sadrži proteine, klorofil, vitamine C, D, K, provitamin A, vitamine B skupine, kalcij, magnezij, željezo, krom, kobalt, bakar, kalij, cink, selen, fosfor te obiluje bioaktivnim tvarima. I kao hrana, čaj ili dodatak prehrani u raznim oblicima korisna je za opće zdravlje organizma.

  • Čaj od korijena koprive tradicionalno se koristi kod problema s povećanom prostatom, kod infekcija mokraćnog sustava, kao pomoć kod astme i bronhitisa, a kao oblog korisna je kod hemeroida, vanjskih rana (zaustavlja krvarenje i ubrzava zarastanje rane) i oteklina na zglobovima.
  • Čaj od lista i stabljike koprive djeluje protuupalno, opušta organizam, bistri mozak, regulira san, prirodni je antihistaminik (korisna pomoć kod peludnih alergija), olakšava probleme kod reume, artritisa i gihta, pomaže kod problema u menopauzi, regulira probavu i razinu kolesterola, koristan je kod dijabetesa, korisna pomoć nakon kemoterapije (osobito učinkovito djeluju na bubrege). Odlikuje se izvrsnim prehrambenim i ljekovitim svojstvima. Sadrži proteine, klorofil, vitamine C, D, K, provitamin A, vitamine B skupine, kalcij, magnezij, željezo, krom, kobalt, bakar, kalij, cink, selen, fosfor te obiluje bioaktivnim tvarima.
  • Sjemenke koprive najmoćniji su njezin dio. Snažno podižu energiju, jačaju otpornost i fizičku izdržljivost organizma. Smatraju se tonikom za nadbubrežnu žlijezdu (štite ju i obnavljaju), čiste organizam od parazita, održavaju krvne žile elastičnima, korisne su kod anemije te za zdravlje prostate. List i korijen pripremaju se kao čaj, odnosno uvarak ili oblog. Sjemenke koprive možemo koristiti na mnoge načine: možemo ih dodati u različite obroke, na salate u juhe, u smoothie, koristiti u pripremanju energetskih pločica, kruha, peciva, kolača… Preporučena dnevna količina je jedna jušna žlica.
  • Prah koprive inovativan je proizvod koji omogućava da na jednostavne i brojne načine iskoristimo dobrobit cijele biljke. Prah se može dodati u razne napitke i obroke, u smjese za pripremanje tjestenine, kruha, peciva, keksa. Preporučena dnevna količina 1-2 jušne žlice.

Pronađite ove proizvode u našem webshopu: sjemenke koprive i prah koprive.