Estragon (Artemisia dracunculus) iz ekološkog uzgoja

Delikatnog slatkastog okusa koji podsjeća na anis, estragon je tradicionalni začin u nekim europskim kuhinjama. Stoljećima je poznat i u narodnom ljekarništvu gdje se koristi kod raznih probavnih problema (nadutost, zatvor, mučnina),  kod reume, gihta i artritisa, zubobolje, štucavice, a najpopularniji je kao biljka koja smiruje i donosi miran san.
U imenu kojega su mu nadijevali razni narodi skrivena je njegova tajna. On je naime mali zmaj – vatren, snažan, ali dobar. A latinski mu naziv otkriva da je iz ugledne i jako moćne obitelji Artemisia. Prema legendi cijela je ta velika biljna “obitelj” neprocjenjivi dar božice Artemide koja ga je ljudima poslala preko mudrog i dobrohotnog kentaura Kirona.
U Europu je estragon u 10. stoljeću dojahao sa žestokim mongolskim plemenima, ali uzgaja se i koristi kao ljekovita biljka tek od 14. ili 15. stoljeća.
Iako je dugo poznat i cijenjen u narodnom ljekarništvu, pravu afirmaciju estragon dobiva tek s novijim znanstvenim istraživanjima. Obiluje falvonoidima (quercetin, kaempferol, luteolin i dr), folnim kiselinama (klorogenična, kofeinska, vanilična i dr.), vitaminima (A, S, B6 i dr) i mineralima (kalcij, željezo, magnetij, fosfor, kalij) te zahvaljujući tome ima izvrsna svojstva:
– štiti od oksidativnog šoka
– djeluje protuupalno
– djeluje antibakterijski (učinkovit kod Eshericie coli, Bacillus cereus, B. subtlis, Staphylococcus aureus)
– štiti mentalno i psihičko zdravlje (povećava otpornost na stres, depresiju, anksioznost)
– otklanja nesanicu, regulira san
– pomaže kod hiperaktivnosti
– koristan je kod dijabetesa tipa 2
– štiti jetra
– potiče rad štitne žlijezde
– ublažava bolove u mišićima i zglobovima
– regulira ciklus menstruacije
– regulira probavu.
Čaj od estragona ugodnog je okusa, a često se kombinira  s mentom i matičnjakom, s mursalskim čajem, lavandom i timijanom.

1,50 2,70 

Poštovani, ako želite saznati više o pojedinom proizvodu, molimo kontaktirajte nas putem obrasca u nastavku.

SVI PROIZVODI

BRZA DOSTAVA

Dostava kurirskom službom kroz 1-2 dana

SIGURNO

Vaša pošiljka kao i privatni podaci s nama su potpuno sigurni.

TELEFON

+385 99 5463 173

E-MAIL

zadruga.zbilja@gmail.com