Gorki badem (Amygdalus communis var. amara) 100 g

Sastav: 100% jezgra gorkog badema

Svi bademi spadaju u dvije kategorije – gorki bademi i slatki bademi. Dok su slatki bademi potpuno sigurni za konzumiranje sirovi, gorki bademi se moraju obraditi prije nego što postanu sigurni. Gorki bademi izgledaju vrlo slično slatkim bademima, nešto su manji, a vrhovi su im šiljasti.

Sirovi gorki bademi sadrže veliku količinu spoja poznatog kao cijanovodična kiselina – organski spoj  cijanida. Čak i samo šaka sirovih gorkih badema sadrži dovoljno cijanovodične kiseline da izazove teške posljedice, zbog čega su sirovi gorki bademi zabranjeni u nekim zemljama. Većina gorkih badema se prije prodaje prethodno obrađuje kako bi se uklonila hidrogenska kiselina i učinili sigurnima za jelo. Unatoč njihovoj toksičnosti, gorki bademi se još uvijek uzgajaju i prerađuju u ogromnim količinama jer imaju znatno jači okus i snažniju aromu od slatkih badema. Kuhani i prerađeni sigurni su za komzumiranje. Nakon zagrijavanja često se obrađuju kako bi se oslobodila njihova eterična ulja, koja se zatim mogu koristiti za aromatiziranje likera od badema i proizvodnju ekstrakata.

Neka popularna jela koja sadrže gorke bademe uključuju marcipan i stollen – tradicionalni njemački božićni kruh. Osim u kulinarstvu, gorki bademi se također prerađuju i koriste u kozmetičkim proizvodima, sapunima za ruke te  svijećama.

 

 

5,50 

Poštovani, ako želite saznati više o pojedinom proizvodu, molimo kontaktirajte nas putem obrasca u nastavku.

SVI PROIZVODI

BRZA DOSTAVA

Dostava kurirskom službom kroz 1-2 dana

SIGURNO

Vaša pošiljka kao i privatni podaci s nama su potpuno sigurni.

TELEFON

+385 99 5463 173

E-MAIL

zadruga.zbilja@gmail.com