Plavi različak cvijet (Centaurea cyanus)

Sastav: 100% cvijet plavog različka

Zemlja porijekla: Albanija

Plavi različak jedna je od biljaka čije je sjeme posijano u mitovima i legendama. Ljudima ju je darovao dobri i plemeniti polubog kentaur Hiron. Plavi joj cvijet ukazuje na poveznicu s nebom, a upravo nebeskom i božanskom smatrali su je i u drevnom Egiptu gdje je stručak plavoga različka pratio duše uzvišenih na onu drugu, bolju stranu – u vječnost. Kroz tisućljeća opstala je ta simbolika malog, lijepog cvijetka, korova zapravo: simbol je neba, nebeske sreće, postojanost i vjernosti. Jedini je među korovima koji ne saginje glavu niti nakon žetve, prema kojemu i ratari trebaju imati poštovanje, kojega pčele obožavaju, a znalci travari izuzetno cijene.

Lijepi plavi cvjetovi sadrže glikozide, flovonide, biljne pigmente, trjeslovine, pektine, smole, vitamine i to ih čini izuzetno ljekovitima. Tradicionalno se koriste kao pomoć kod bolesti bubrega i mokraćnih putova, žuči i jetra, želuca i crijeva, kod upale jajnika, glavobolje, visokih temperatura. Smatra se da je čaj od cvjetova plavog različka koristan za zdravlje očiju, a nekada je bilo uvriježeno mišljenje kako blagi oblog od plavog različka najbolje njeguje plave oči.

Način pripreme čaja: 1 žlicu cvjetova preliti s 1 šalicom kipuće vode, poklopiti i ostaviti da stoji 20-30 minuta. Čaj od plavog različka uvijek piti prije jela, 1-2 puta dnevno.

 

1,87 13,12 

Poštovani, ako želite saznati više o pojedinom proizvodu, molimo kontaktirajte nas putem obrasca u nastavku.

BRZA DOSTAVA

Dostava kurirskom službom kroz 1-2 dana

SIGURNO

Vaša pošiljka kao i privatni podaci s nama su potpuno sigurni.

TELEFON

+385 99 5463 173

E-MAIL

zadruga.zbilja@gmail.com