Smirna (Commiphora myrrha) u prahu

Sastav: 100% smola smirne u prahu

Smirna, neugledno grmoliko stablo već je više od 5000 godina izvor neprocjenjivog blaga. Kroz mnoga razdoblja vrijednost joj je nadmašila cijenu zlata. Prvi se pisani trag o smirni nalazi u jednom od najstarijih papirusa, spominje se u Bibliji, njezinu ljekovitost poznaje Hipokrat, ljekovitu i spiritualnu joj snagu hvali sv. Hildegarda iz Bingena; važno mjesto ima u tradicijskoj kineskoj medicini i ayurvedskom ljekarništvu. Njezina je primjena široka i kada se koristi u terapijske i u kozmetičke svrhe.

Smirna se odlikuje snažnim antibakterijskim, protuupalnim i analgetskim svojstvima. Izvrsna je pomoć kod brojnih problema vezanih za usnu šupljinu, desni i zube: pomaže kod upale desni, gingivitisa, ranica i čireva u ustima, kod zubobolje, laringitisa, lošeg zadaha (razne tinkture, vodice za ispiranje, paste za zube). Njezino protuupalno i analgetsko djelovanje osobito je korisno kod bolova u leđima, artritisa, reume, gihta, upale zglobova, glavobolje, migrene, (za vanjsku primjenu – kao gel ili tinktura za masažu), štiti respiratorne organe te pomaže kod astme i bronhitisa (tinktura, kapsulirani prah). Novija su istraživanja pokazala kako sadrži specifične bioaktivne stvari sa snažnim antioksidativnim djelovanjem koje pomažu ne samo čistiti jetra, već mogu eliminirati toksine (poput amonijaka) koji jetra ne uspijeva “uloviti” odnosno konvertirati u ureu i dalje putem bubrega izbaciti iz organizma (koristi se kapsulirani prah ili tinktura). Smirna blagotvorno djeluje na kožu: pomaže kod ekcema, akni, opekotina, rana koje teško zacjeljuju, oporavlja jako ispucanu kožu.

Prah smirne može se kapsulirati, a preporučena dnevna količina je od 0,5 – 1,50 g.

S prahom smirne mogu se pripremati tinkture, emulzije, tekući ekstrakti s prirodnim jabučnim octom, 40-60% alkoholom ili biljnim glicerinom, a u nekim se slučajevima koristi i pomiješan s vodom.

Smirna je teško topiva u vodi, no za ispiranje usne šupljine može se koristiti vodena otopina (1 čajna žličica pomiješa se s 3 jušne žlice vode).

Kod problema s lošim zadahom u 500 ml tople vode umiješa se po jedna čajna žlica praha smirne i praha ploda žutike. Nakon 10 minuta voda se ocijedi, a tekućina se pije 5-6 puta dnevno po 1 jušna žlica. Pripremljenu tekućinu čuvati u hladnjaku.

Za ispiranje usta i grla (upale, ranice, gingivitis, laringitis) 1 čajna žličica praha smirne i jedna žličica lista maline prelije se s 500 ml kipuće vode, dobro promiješa i ostavi poklopljeno pola sata. Nakon toga se ocijedi i koristi za ispiranje.

 

3,40 25,00 

Poštovani, ako želite saznati više o pojedinom proizvodu, molimo kontaktirajte nas putem obrasca u nastavku.

BRZA DOSTAVA

Dostava kurirskom službom kroz 1-2 dana

SIGURNO

Vaša pošiljka kao i privatni podaci s nama su potpuno sigurni.

TELEFON

+385 99 5463 173

E-MAIL

zadruga.zbilja@gmail.com